Kalmeringspunten

Er zijn een aantal acupunctuurpunten die een sterk kalmerende werking hebben. Dit kan van pas komen als je moet wachten op de dierenarts, of om je paard in een bepaalde situatie te helpen met ontspannen. Je kunt deze punten zelf activeren door met lichte druk op de huid met je vingertop(pen)of duim kleine rondjes te maken, en met de klok langzaam mee te draaien. Je stimuleert hierdoor de afgifte van het hormoon endorfine.

Naast het activeren van de punten met je handen kun je ook een doe-het-zelf schuurpaal maken en hierop (oude)massage borstels bevestigen. Schuren is een natuurlijke behoefte. Niet kunnen schuren veroorzaakt veel stress. In de praktijk kom ik op stallen helaas weinig schuurpalen tegen.

Soms helpt bij paarden een (zelfgemaakt)oornetje ook goed. Wel rustig opbouwen en eventueel de oren van het netje verwijderen.

Ear Shen Men, punt halverwege het oor, kalmeert de geest en ontspant bij opwinding.

Op de punt van het oor bij het paard en bij veel diersoorten bevindt zich het “shock-point” Er Jian. Bij shock en bewustzijnsverlies of om beide te voorkomen, of bij koliek en spasme (vooral met diarree en koorts), kun je dit punt activeren door snel te masseren.

Da Feng Men bestaat uit 3 punten. Heeft als werking ”calms the mind” en dit punt is te gebruiken bij opwinding, spanning en stuiptrekkingen. Werkt ook goed bij katten.

Yin Tang is een tranquilizing point en kan nog voor diverse andere oorzaken gebruikt worden, zoals; hoesten, kou, pus in de sinusholte, ontstekingen en reumatische klachten in de hals.

Tong Tang punt ontspant ook bij opwinding maar vooral bij neurologische problemen in de hersenen en nekwervels. Heeft ook een positief effect op de ademhaling en sinusholten(droes, tandproblemen, ontsteking of allergie).

Chou Jin bestaat eigenlijk uit twee punten op de neus. Het wordt gebruikt bij stijfheid, problemen in de halsstreek en bij spanning en/of pijn in de rug en lendenen. Het heeft een soort gelijke werking als een praam bij een paard.

Jiang Ya, drukpunt aan beide buiten kanten van de neusvleugels. Toepasbaar bij koliek, na ongeveer 15 minuten moeten de klachten minder worden, 30 minuten activeren. Anders de dierenarts bellen.

Interesting site: https://www.animalacupressure.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *